Kórustörténelem

2004
Halas Dóra és Tóth Árpád mint a Zeneakadémia „karvez szakos” hallgatói régóta tervezgettek egy közös kórust, amelyben kezdhetnének valamit  a nem feltétlenül profi vagy akár zeneértő emberek művészi aktivitásával. Addig tervezgettek, míg 2004 márciusában egyszer csak felkérték néhány barátjukat, vájt fülű amatőröket, hogy jöjjenek el az új kórus első, kísérleti próbájára. Nyárra többé-kevésbé állandósult a Halastó elnevezés, a  „névadó” karnagyok tiltakozása ellenére.

Az első Halastó-koncert (Kiscelli Múzeum, 2004. december)

Az első Halastó-koncert (Kiscelli Múzeum, 2004. december)

A sok kísérleti próba után az első koncert 2004 decemberében valósult meg a Kiscelli Múzeumban. Régizenei és kortárs darabok mellett talán először fordult elő Magyarországon, hogy magyar vokális együttes színpadon alkalmazza a kórusimprovizációt.

2005

Kirándulás közben az első hétvégi kórustáborban, Várgesztesen (2005. október)

Kirándulás közben az első hétvégi kórustáborban, Várgesztesen (2005. október)

Sok kísérletezés és kevés koncert – ezt a gyakorlatot megszakította Halas Dóri karvezetői diplomakoncertje októberben. Először álltunk a Zeneakadémia színpadán. A diplomakoncerten egyetlen darabot énekeltünk az Aula kamarakórussal közösen (J. H. Schein: Herr, lass meine Klage), erre azonban intenzíven készültünk első hétvégi kórustáborunkban, Várgesztesen. Kiderült, hogy mekkorát dob a hatékonyságunkon és a kórushangzáson két és fél nap összezárva. A hétvégi kórustábor a Halastó utódkórusaiban azóta is bevett módszer.

2006

Fringe-plakát, 2006

Fringe-plakát, 2006

Márciusban került sor a Halastó első imprókoncertjére (teljes mértékben kórusimprovizációt tartalmazó koncertre) az akkor induló Fringe fesztiválon, az Erzsébet téren. Végre nem csak a szüleink és a karnagyok akadémiai tanárai láttak minket; egyes visszatérő nézőink ma is nagy élményként emlegetik ezt a koncertet. Júniusban még egy ilyen koncertünk volt a Pécsi Országos Színházi Fesztivál egyik „mellék-rendezvényeként”. 2006 nyarán alakult meg a Halastó Kulturális Egyesület.
2006 októberében a Halastó énekelte először színpadon Horváth Márton Levente „Missa Omni Tempore” című miséjét a MüPában. Ezt a művet Erfurtban is bemutattuk a magyar forradalom 50. évfordulója alkalmából tartott tartományi megemlékezésen.

A Bad Salzungeni koncert után, 2006. október

Decemberben egy NKA-pályázatnak köszönhetően Bartók-estet adtunk, természetesen improvizációval a zeneszerző műveire.

2007
Nyár elején kortárs koncertet adtunk a Kortárs Építészeti Központban (KÉK), és ugyanígy neveztük el a cd-t, amit ezután felvettünk a hangstúdióként is remekül funkcionáló Hold utcai református templomban.

A KÉK cd felvétele (Hold utcai református templom, 2007. július)

A KÉK cd felvétele (Hold utcai református templom, 2007. július)

A koncerten és a cd-n egyebek mellett Halastó-tagok – Sztojanov Georgi, Tátrai Péter – és Eric Whitacre műveit is énekeltük. A felvételen szerepel egy népzenei motívumokat feldolgozó improvizáció is. Egy másik hasonló impró nagy sikert aratott 2007 júniusában a koloni kórusfesztiválon.

2008
Januárban volt régizenei koncertünk Johann Christoph Bach, Carlo Gesualdo és más 16–18. századi zeneszerzők műveivel. A koncertnek megadtuk a módját: a belépő nézők élő kamarakórusokon próbálhatták ki az egyes improvizációs technikákat.

A régizenei koncert plakátja (2008. január)

A régizenei koncert plakátja (2008. január)

Szívesen előadtuk volna még többször ezt a műsort, de nem volt rá időnk: már a megelőző ősz óta lázasan készültünk a Cupido és a Halál című kisoperára, amelyet 2008 júniusában mutatunk be. Rendezőnek Göttinger Pált kértük fel, aki a megelőző évben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, és számunkra meglepően lelkesnek bizonyult, amikor kiderült, hogy operát rendezhet egy amatőr kórussal. Pali azóta többször is dolgozott a Halastó és a Soharóza kórusokkal. A Cupido produkciójának főszervezője Halas Dóri volt, de az összes munkálatban (a fordítástól a műsorfüzet-készítésen át a kellék-beszerzésig) kórustagok vettek részt. A Cupido és a Halált 5-ször játszottuk a Frankel Leó úti elhagyatott ál-törökfürdőben.

Cupido és a Halál. Fotó: Madácsi Zoltán

Cupido és a Halál. Fotó: Madácsi Zoltán

2008 nyarán ebben a törökfürdőben indult el a Kultúrfürdő: egy laza, majdnem házibulikat  idéző kulturális rendezvény, amelyen barátaink, kórustagjaink saját együttesei léptek fel zenei, színházi produkciókkal. A Halastó tagjai minden este maguk tessékelték be a nézőket a bejáratnál, rendezték be a helyszínt és kommunikálták az eseményeket a honlapjukon. Ez azóta is így van; a Kultúrfürdő minden nyáron létrejön, minimálbüdzséből és a bejövő adományokat költségeink fedezésére használjuk fel.

A Frankel Leó úti ál-törökfürdő betonkupolája

A Frankel Leó úti ál-törökfürdő betonkupolája

A 2008-as Kultúrfürdőn a Halastó kórus improvizációs koncerten lépett fel. A közönségben jelen volt Bodó Viktor színész és rendező, aki éppen akkor keresett művészeti munkatársakat alakuló színházához (a Szputnyik Hajózási Társasághoz). Felkérte Halas Dórit, hogy alakítson 25 fős kamarakórust, amely majd rendszeresen közreműködik a színház erősen összművészeten alapuló előadásaiban. Így jött létre a Soharóza kórus, akkor még túlnyomórészt Halastó-tagokból, 2008 októberében.

2009
Megint januárra maradt a megelőző őszi félévet lezáró koncert: Ligeti György és Szíjjártó Jenő (utóbbiról  írta Tóth Árpi a doktori disszertációját) zeneműveit énekeltük korábbi, első próbahelyszínünk, a Budapesti Gazdasági Főiskola átriumában. Ez volt a Halastó kórus utolsó koncertje az eredeti formájában. A koncert után következő próbán Halas Dóri és Tóth Árpi bejelentették, hogy a Halastó nem próbál tovább szerdánként, hanem projektkórusként fog működni, vagyis időnként összeáll egy-egy projektre. Árpi egyúttal új kórust alapított, amely – Csíkszerda néven – azóta is szerdánként próbál a Kisképzőben.A Halastó első „ideiglenes projektje” a Cupido és a Halál ismételt bemutatója volt 2009 júniusában, ezúttal a Bárka Színház stúdiójában.

Cupido és a Halál a Bárka Színházban, 2009. Fotó: Madácsi Zoltán

Cupido és a Halál a Bárka Színházban, 2009. Fotó: Madácsi Zoltán

A hatodik, egyben utolsó előadás végén Göttinger Pali kijelentette, hogy a Halastó kórussal szeretné bemutatni régi álmát, Az elvarázsolt disznó című meseoperát, amelynek ősbemutatóján rendezőasszisztensként dolgozott Londonban. A 2009-es Kultúrfürdőt követő ősszel megindultak a Malac (ahogy mi neveztük a projektet) szervezési munkálatai, legfőképpen az  alkudozások a jogdíjjal, a produkciós vezető (és egyben a Halastó tagja), Szálka Zsuzsanna irányítása alatt.

Malac ismerkedő tábor (Királyrét, 2010. október)

Malac ismerkedő tábor (Királyrét, 2010. október). A képen a résztvevők 38%-ának éppen pisilnie kell.

2010
Az év nagyon gyorsan eltelt a Malac előkészítésének munkálataival (miközben a Soharóza és a Csíkszerda kórusok sem unatkoztak). Fordítás, megállapodás a jogdíjak ügyében, kottabeszerzés, tárgyalás reménybeli szponzorokkal, szereplőválogatás (a Cupidóhoz hasonlóan itt is ambicionáltuk, hogy a Halastó, a Soharóza és a Csíkszerda, valamint a Városminor kórusok tagjai legyenek az opera szereplői, szervezői, díszlettervezői stb. egyaránt). Október végén hétvégi tábort szerveztünk a Börzsönyben, amelyen majd minden résztvevő és szereplő (majdnem 90 ember!) megjelent, és amelyen megismerkedtünk a szövegkönyvvel és a zenei anyaggal. A Kultúrfürdő 2010-ben új helyekre költözött: a Lukács fürdő teraszán, a Király fürdő kertjében, magánlakásokban, az Öntödei Múzeumban és a Víziváros más érdekes, zegzugos helyszínein zajlottak a programok.

Kultúrfürdő 2010: Lakáskoncert. Fotó: Kovács Márton

Kultúrfürdő 2010: Lakáskoncert. Polonyi Artemisz és Bam Bam. Fotó: Kovács Márton

2011
Az elvarázsolt disznó bemutatójára 2011. június 24-én került sor a hűvösvölgyi Magyar Szentföld Templomban, ahol 9 előadást tartottunk. A zord időjárás ellenére (játszottunk 10-12 fokban is) óriási volt az érdeklődés: a 3. előadás után megnagyobbítottuk a nézőteret, és az utolsó előadásokon több mint 250 kis- és nagykorú néző volt jelen.

Az elvarázsolt disznó: esküvői jelenet. Fotó: Vértesi Maya (Magyar Szentföld Templom, 2011. június)

Az elvarázsolt disznó: esküvői jelenet. Fotó: Vértesi Maya (Magyar Szentföld Templom, 2011. június)

A Malacon kívül ebben az évben több ad-hoc fellépésünk volt Halastó kórus néven:  a Víz Világnapja-rendezvénysorozaton (amelynek főszervezője Halas Dóri volt) csaptunk „splashmobot” a Széchenyi fürdőben, nyáron Siófokon jártunk a Magyar Hal Napján, és a Halastó nyitotta meg a 2011-es Kultúrfürdőt egy újabb splashmobbal a Király fürdőben.

A Halastó a Magyar Hal Napján, Siófok, 2011

A Halastó a Magyar Hal Napján, Siófok, 2011

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>